Andra orsaker

Djur dör inte enbart av avlivningar på djursjukhus och djurkliniker. De dör av andra orsaker också. Häromdagen fick jag tyvärr bevittna hur en kisse avled på operationsbordet. Det var inte ens ett kirurgiskt ingrepp; kissen var inne för munsanering, d.v.s. för att ta bort tandsten och dra ut några tänder.
Innan ett djur sederas eller sövs så kollar en veterinär hur djuret mår, lyssnar på hjärtat och så för att se så att djuret klarar av det. Den här kissen mådde bra och hade gjort ett liknande ingrepp någon månad tidigare utan problem. Sövningen den här gången gick bra, men medan sköterskan tog röntgenbilder på tänderna slutade kissen att andas.
Två veterinärer och fyra sköterskor jobbade intensivt med kissen på bordet för att den skulle börja andas igen. De gav hjärt- och lungmassage, syrgas och injektioner. De kämpade en lång stund innan de fick ge upp.
Det finns alltid en risk med narkos, oavsett om man är djur eller människa. I de flesta fall går det bra, men alla klarar det inte. Den här kissens nio liv tog tyvärr slut på operationsbordet.  :(

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0