Djuren på landet

Sedan jag slutade att jobba på AniCura Djursjukhuset i Jönköping har jag tillbringat lite tid hos en vän ute på landet. De har en stor gård med många mjölkkor och ett gäng katter.
Livet på landet är nog för det mesta väldigt bra för djuren som bor där, men självklart händer det saker och det finns tillfällen när livet kan vara tufft och orättvist även för dem.
En av dagarna när jag var där var det en mammako som råkade att trampa på sin kalv. Kalven blev illa skadad och fick akutavlivas. Olyckligt och sorgligt!  :(
Varje år föds det ett antal kattungar på gården. Några (lyckliga) får ett för-evigt-hem hos människor, några blir påkörda eller förolyckas på något annat tragiskt sätt och några får tyvärr dö för att de inte har fått någon egen människa att bo hos. Nu när jag var där fanns det 5 kattungar kvar från årets kullar och de skulle dö om ingen ville ha dem. I min värld får inte det hända så självklart tog jag på mig uppgiften att försöka att hitta hem åt dem. Jag frågade runt bland vänner som också älskar katter och tillsammans lyckades vi lösa situationen så ingen av kattungarna behövde att dö. Så skönt!  :)
 
Jag delar verkligen inte bönders syn på katter och jag tycker att de borde ta lite större ansvar när det gäller kastration och kattungar då det redan finns och föds alldeles för många hemlösa och oönskade katter.
Det pratas ju om att det ska bli en lagändring så att kattägare ska bli skyldiga att ta större ansvar och att alla katter ska id-märkas och registreras. I teorin är det jättebra och jag är absolut för hårdare regler och lagar när det gäller djurhållning och djurs rättigheter. Men jag vet inte hur det ska vara praktiskt genomförbart när t.ex. bönder har den syn som de har på katter. Hur många bönder kommer att id-märka och registrera sina gårdskatter? Hur mycket större blir antalet kattungar som dödas för att bönderna vill slippa undan ansvar?

RSS 2.0