Igelkottarnas vän

Det finns en kvinna i närheten av Strömsholm som tar hand om igelkottar. T.ex. igelkottar som har blivit skadade och behöver vård innan de kan återgå till sitt vanliga igelkottliv, ungar som har mist sin mamma, ja helt enkelt igelkottar som av någon anledning behöver tas om hand. Hon kallas lite skämtsamt på jobbet för "igelkottkvinnan", men vi hänvisar faktiskt många till henne när de hör av sig med igelkotts-frågor. Hon gör verkligen en insats på sitt sätt. Bra!  :)

Uppfödare utan empati

Jag jobbade kväll i går och då ringde det en tjej som var fodervärd åt en raskatt som höll på att få kattungar och hade stora problem. Första ungen hade kommit ut tidigt på morgonen, död. Nummer två kom en stund senare, levande. Vid lunchtid kom nummer tre, levande. Men sedan hade det inte hänt så mycket. Katten krystade och kämpade och mådde inte alls bra, men när tjejen ringde oss strax före kl. 19.00 hade den fjärde fortfarande inte kommit ut. Svansen på den stack ut, men den var både felvänd och död, och det var väldigt plågsamt för kattmamman. Dessutom fanns det minst en levande unge till kvar innanför.
Tjejen berättade att uppfödaren inte tillät henne att åka till veterinären för "det kostar en massa pengar" och "det går inte att göra kejsarsnitt på katter". Vilket skitsnack! Det går visst att göra kejsarsnitt på katter! Uppfödaren hade dessutom sagt till henne att skjutsa katten x antal mil hem till henne så skulle hon själv övervaka katten på natten. (!)
Den stackars tjejen visste inte vad hon skulle ta sig till för hon ville komma in med katten men vågade inte för uppfödaren.
Jag diskuterade med ett par veterinärer som båda sa samma sak som jag; katten måste till veterinär! Jag sa till tjejen att det var två veterinärer som tyckte att hon skulle komma in akut, att det var fara för kattmammans liv, och det fanns ju dessutom två nyfödda bebisar som inte skulle klara sig om mamman dog.
Tjejen skulle prata med uppfödaren igen och förhoppningsvis komma in. När jag slutade ett par timmar senare hade hon fortfarande inte hört av sig igen.  :(
 
Efter lunch i dag kom katten in...
 
Tydligen hade uppfödaren åkt hem till fodervärden i går kväll. Uppfödaren hade sprutat in glidmedel i livmodern på den stackars kattmamman och masserat och klämt ända tills den döda ungen kom ut. Sedan hade hon åkt hem till sig själv igen och lämnat kvar dem hos fodervärden. Sist hade det kommit ut ytterligare en levande unge.
I dag mådde kattmamman inte alls bra, hon hade över 40 graders feber och var riktigt dålig. Fodervärden ringde oss och fick en akuttid så att kattmamman och hennes tre bebisar kom in för att få vård.
Jag fick uppdraget att ringa uppfödaren för att få uppgifter om försäkringsbolag och annat. Hon var tillmötesgående och lämnade all info, men inte en enda gång frågade hon hur det var med kattmamman och ungarna!!! Hur kan man bry sig så lite om sin katt?!? Hon är alltså en uppfödare och hon struntade totalt i att katten plågades och att det var fara för både mammans och ungarnas liv! Tänk om de som köper katter av henne visste vilken idiot hon är! Jag hoppas verkligen att någon nu anmäler henne för djurplågeri!!!  ;(

Lätt gäst

Vår sommargäst Bamse har redan varit här i två veckor. Det går lika bra som vanligt. Han är så social, trevlig och kelig. Han är väldigt framåt och ser till att ta plats och att ta för sig. Han är verkligen en lätt kisse att ta hand om.  :)

Är stand-by

Jag hade lite kontakt med Cissi tidigare i kväll. De har fått in kattungar som har omhändertagits och placerats ut i jourhem. Det kommer eventuellt in flera kissebebisar som behöver hjälp. Jag sa att jag också kan ta emot om det krisar. Cissi hör av sig om det behövs.  :)

Katters verklighet

Jag jobbade kväll både i förrgår och i går, och typiskt nog fick vi in hittekatter båda kvällarna. Katten som kom in i förrgår var död, förmodligen påkörd. Stackarn! Kissen som kom in i går levde och var infångad av en person som hade sett den stryka omkring ett tag. Det sorgliga är att om ingen ägare hittas så kommer den kissen att sluta på samma sätt som katten från kvällen innan; död.  :(

Incheckad

Nu är vår sommargäst här! Bamse kom till oss i kväll och ska stanna här några veckor precis som vanligt. Det är så roligt att ha honom här!  :)

Pengar och avlivning

Jag tycker ju att det är så sorgligt att pengar ofta styr när djur blir sjuka eller skadade och djurägaren då väljer att avliva för att de inte har råd med veterinärkostnaden. Men det finns ju trots allt även människor som gör allt för sina husdjur och tänker att kosta vad det kosta vill. Jag är så klart realist och förstår att många inte har råd och att därför är avlivning det enda alternativet, men jag blir glad när djurägare kämpar för sina djur. Till en viss gräns förstås; man ska inte hålla ett lidande djur vid liv bara för att man av egoistiska känslor inte kan låta det somna in. Då blir det i stället en fråga om djurplågeri och det är en helt annan diskussion...

2

Jag har bara två månader kvar av mitt sommarvikariat på Strömsholm. Vad fort det går!

RSS 2.0