Stackars igelkottarna

Valborgsmässoafton. Igelkottar som brinner upp i majbrasor och andra djur som skräms av fyrverkerier. Stackars alla djur i kväll!

Försökte att prata ukrainska

I dag hade vi vår andra Ukraina-patient på jobbet. Det var en katt som skulle kollas och den här gången fick jag vara med eftersom jag nu har fått mina två rabiesvaccinationer. Men man måste ändå vara försiktig för om man blir biten, nafsad på eller slickad på över ett litet sår av en potentiell rabiessmittad patient så måste man åka direkt till akuten trots att man är vaccinerad. Så när jag skulle ta blodprov på kissen och han blev lite irriterad så var det bara att hoppas på att hinna bli färdig utan att bli biten.  :/  Men allt gick bra den här gången.
Jag försökte prata lite ukrainska med djurägarna. Det gick ju sådär. Jag läste ryska på gymnasiet men "Vad heter du? Jag heter Pia." är nästan det enda som jag kan säga på ryska. Däremot kan jag läsa och tyda det kyrilliska alfabetet. Jag har dock lärt mig att ryska och ukrainska inte är så lika varandra, bara till ungefär 30%, så ryskan hade nog inte hjälpt mig så mycket ändå. Jag försöker att lära mig lite ukrainska med hjälp av en av våra veterinärer som är från Ukraina, för jag tycker att det vore roligt att kunna säga något till flyktingarna på deras eget språk när de kommer till oss med sina djur.
Jag jobbade med vår ukrainska veterinär i dag så han pratade enkelt med kattens ägare och själv krystade jag fram några enstaka ukrainska ord som jag har lärt mig. Men de log lite uppskattande då i alla fall.  ;)

Första flyktingpatienten

I går hade vi vår första patient från Ukraina på jobbet. Det var en hund som behövde kollas upp så att den hade giltiga dokument, rabiesvaccination, pass och id-chip som är ett krav för att få komma in i Sverige.
Jag fick tyvärr inte vara i närheten av hunden eftersom jag inte är rabiesvaccinerad. Vi bör vara det för vår egen säkerhet. Ukraina är nämligen ett högriskland för rabies och om vi ska kunna ta emot de husdjur som har tagits med på flykten från kriget där så bör vi vara vaccinerade mot rabies för att inte riskera att bli smittade om det skulle visa sig att ett husdjur är rabiessmittat.
Jag fick min första rabiesvaccination av två i dag.  :/

RSS 2.0