I väntan på avlivning

Det händer att det kommer in patienter till djurkliniker och djursjukhus som blir omhändertagna av veterinären på grund av djurskyddsskäl. Det vill alltså säga djur som är i så dåligt skick eller misskötta av sin ägare att veterinären kontaktar djurskyddsombudet hos Länsstyrelsen.
Man undrar ju varför en del djurägare väntar så länge innan de tar sitt djur till en veterinär, ser de inte att djuret mår dåligt? Tyvärr är det ofta på grund av ekonomiska skäl som de väntar in i det sista innan de kommer in med sitt djur. De tycker att det är för dyrt med ett veterinärbesök och hoppas i stället på att djuret ska bli bättre ändå. När de sedan inser att de trots allt måste åka till veterinären så är det i många fall för sent och djuret avlivas.  :(
Men så finns det ju de som missköter sina djur och som då av veterinären blir anmälda till Länsstyrelsen. I vissa fall är djuren i så dåligt skick att de omhändertas omedelbart.
En del djur får då stanna kvar på kliniken/sjukhuset i väntan på ett beslut från Länsstyrelsen om vad som ska hända med det. Antingen att lämnas tillbaka till ägaren, att omplaceras eller att avlivas. Besluten kan ta lång tid vilket innebär att djuret kan få sitta där i flera dagar eller t.o.m i flera veckor.
När djuren inte lämnas tillbaka till sina ägare återstår ju två alternativ. Det är svårt att med kort varsel omplacera ett djur och i alldeles för många fall slutar det då i stället med avlivning. Det är både tragiskt och sorgligt att det ska drabba de oskyldiga djuren. En anställd inom djurvård sa en sak till mig som tyvärr är en ganska bra liknelse:
"Jag tycker synd om djuren som sitter och väntar på ett beslut om avlivning. De sitter ju på death row."  :(

Kommentarer
Postat av: Cissi

Gräsligt stackars djur ! Bättre att låta dom somna direkt om dom ingen andra chans ska få.. Hemskt att dom ska få sitta och bara vänta.. :(

Borde tas mer ansvar för dessa djur ! ! Alla är värd en andra chans.. <3

2014-08-08 @ 08:23:52

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0